Artikel plaatsen op een andere website. Goed voor SEO of niet?

Wanneer je aan SEO denkt, denk je wellicht direct aan de optimalisatie van je eigen website. Maar heb je ooit overwogen om een artikel op een andere website te plaatsen? Gastbloggen, zoals het vaak wordt genoemd, is een veelbesproken onderwerp in de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Maar is het daadwerkelijk gunstig voor je SEO-inspanningen? Laten we het uitzoeken!

Wat is Gastbloggen?

Gastbloggen houdt in dat je een artikel schrijft en dit op een externe website plaatst. In ruil daarvoor krijg je vaak de mogelijkheid om één of meerdere backlinks naar je eigen website te plaatsen. De gedachte hierachter is dat door het verkrijgen van een backlink van een kwalitatieve, relevante website, de autoriteit van je eigen website wordt verhoogd in de ogen van zoekmachines.

De Voordelen

  1. Verhoogde zichtbaarheid: door te gastbloggen bereik je een nieuw publiek en vergroot je de zichtbaarheid van je merk.
  2. Kwalitatieve backlinks: een goede backlink kan de autoriteit van je website in de ogen van Google verhogen, wat kan bijdragen aan een betere ranking.
  3. Netwerken: je bouwt relaties op met andere website-eigenaren en bloggers in je branche.

Waar je op moet Letten

  1. Relevantie: zorg ervoor dat de website waarop je gastblogt relevant is voor je eigen niche of branche.
  2. Kwaliteit boven kwantiteit: één kwalitatieve backlink van een gezaghebbende website is waardevoller dan meerdere links van minder kwalitatieve sites.
  3. Natuurlijke links: over-optimalisatie en het gebruik van exacte zoekwoord-gerichte ankerteksten kunnen als spam worden beschouwd door Google.

Mogelijke Valstrikken

Helaas wordt gastbloggen niet altijd op de juiste manier uitgevoerd. Sommige websites bieden betaalde links aan, wat in strijd is met Google’s richtlijnen. Het plaatsen van een artikel op een dergelijke website kan meer kwaad dan goed doen. Bovendien kan overdreven gastbloggen leiden tot een onnatuurlijk linkprofiel, wat weer tot een penalty van Google kan leiden.

Gastbloggen kan goed voor SEO zijn

Het plaatsen van een artikel op een andere website kan absoluut gunstig zijn voor je SEO, mits op de juiste manier uitgevoerd. Het gaat niet alleen om het verkrijgen van een backlink, maar ook om het delen van kennis, het bereiken van een nieuw publiek en het opbouwen van relaties binnen je branche.

Zoals met veel SEO-strategieën, is kwaliteit van het allergrootste belang. Besteed aandacht aan de kwaliteit van je content en de relevantie van de website waarop je post, en je gastblog inspanningen kunnen vruchten afwerpen in de vorm van verbeterde rankings en online zichtbaarheid.